KÖZTÉRI MŰALKOTÁSOK SZAKVÉLEMÉNYEZÉSE

Kapcsolat: szakvelemenyek@alkotomuveszet.com

Tevékenység bemutatása

Az 1991. évi XX. törvény 109. § értelmében művészeti alkotás közterületen, valamint önkormányzati tulajdonú épületen való elhelyezéséről, áthelyezéséről, lebontásáról a település önkormányzatának képviselőtestülete, Budapesten fővárosi tulajdonú közterület vagy épület esetében a fővárosi önkormányzat közgyűlése, a kerületi önkormányzat tulajdonában álló közterület vagy épület esetében a kerületi

önkormányzat képviselőtestülete dönt, és gondoskodik fenntartásáról és felújításáról. A döntéshez a műalkotás művészi értékére vonatkozóan szakvéleményt kell beszerezni.

A köztéren felállítandó képzőművészeti alkotások szakvéleményezését 2023. június 30-ig az OMSZI Nonprofit Kft. végezte. Az OMSZI folyamatban lévő megszüntetése következtében a feladatot 2023. július 1-től a Kulturális és Innovációs Minisztérium új intézményi keretek közé helyezte. A feladatot a továbbiakban az Alkotóművészeti Koordinációs Iroda látja el.

Amennyiben köztéren felállítandó képzőművészeti alkotás szakértői bírálatát kívánja megrendelni, kérjük küldje el megrendelő levelét a 
szakvelemenyek@alkotomuveszet.com e-mail címre.

Irodánk többféleképpen nyújt szakmai segítséget a köztérre képzőművészeti alkotást állítani kívánó ügyfeleknek.

  • Pályázat előkészítésében tanácsadás: Köztéri szoborpályázatokban nagy tapasztalattal rendelkező szakembereink személyes vagy e-mailes konzultáció során segítenek a nyilvános vagy meghívásos pályázatok szövegének és ütemezésének megírásában vagy pontosításában. Minden alkalommal helyre és témára szabottan teszünk javaslatot a pályázati feltételek és határidők kialakítására. Igény esetén közreműködünk az általunk gondozott pályázatok közzétételében is.
  • Szakmai segítségnyújtás pályázat elbírálásához/pályázatelbírálás: Szakértőink a beadott pályaműveket (modellek, műleírások, látványtervek), valamint a felállítás tervezett helyszínét bírálják el. A szakvélemény tartalmazza az összes beadott pályamű leírását, a szakértői véleményeket, és a győztes pályaműre vonatkozó javaslatokat.
  • Modellbírálat: A tervezett mű 1:10-es, 1:5-ös vagy 1:1-es léptékű modelljének bírálata. A szakértők a művész műtermében tekintik meg a mű megalkotásának különböző szakaszait. A szakvélemény tartalmazza a szakértők észrevételeit, további javaslatait, és az alkotás elfogadását vagy továbbgondolását javasolják.
  • Kész mű átvétele: A szakértői bizottság szakvéleménye arra vonatkozik, hogy a mű a terveknek és javaslatoknak megfelelően került-e kivitelezésre és felállításra, egyúttal megtörténik a mű átvétele is.

A megrendelés beérkezését követően munkatársunk rövidesen felveszi Önnel a kapcsolatot, majd egyeztetés után elküldi Önnek a szakértői bírálatra vonatkozó árajánlatunkat, melyet Ön a mellékelt megrendelői adatlap kitöltésével és aláírásával fogadhat el.

A szakvélemény kiadásához a szakértői bírálat során és lehetőleg azt megelőzően az alábbi információkat, illetve dokumentumokat kérjük biztosítani:

  • A tervezett helyszín bemutatása.
  • A tervezett alkotás műleírása, anyaga, mérete.
  • A posztamens tervének ismertetése (amennyiben van).

Javasoljuk a tervezett mű munkaközi fázisban történő bemutatását annak érdekében, hogy a szakértők által javasolt módosítások még elvégezhetőek legyenek.

  • Mellszobrok, kisebb méretű figurális vagy absztrakt művek esetén 1/1-es méretarányú agyag, plasztilin vagy gipszmodell.
  • Egész alakos szobrok, többalakos kompozíciók, illetve emlékművek esetén 1/5-ös méretarányú – bírálható léptékű – modell. Ezután célszerű az 1/1-es méretarányú modellt is bemutatni (szakértőink ezt gyakran kérik is).

Amennyiben a bemutatott terv szakmai szempontból kifogásolható, a szakértők kérhetik egy újabb terv bemutatását.

Az árajánlat elfogadását követően elküldjük Önnek megrendelői szerződését aláírásra, és egyeztetjük Önnel a zsűri tervezett időpontját. A szakértői bírálat lebonyolításának feltétele, hogy a zsűri tervezett időpontja előtt legalább egy héttel rendelkezzünk a megrendelő által aláírt szerződéssel.

A szakértői bírálat lebonyolítása után 30 napon belül kiállítjuk Önnek a szakvéleményt, a szakértői bírálatra vonatkozó számlával együtt.

A szolgáltatási díjszabásunk ITT érhető el.